Retor a l'origen Exposicó anar a Repressió Anar al mapa d'exili Enllaços
Cucurull Viladot, Francesca
Tàrrega

ITINERARI:
Tàrrega - Frontera Pirinaica (Camp de refugiats a Perpinyà- Cognac - Bordeus) - Exili a al Continent Americà (Cuba - República Dominicana - Panamà - Xile - Argentina) - Castellar del Vallès
Biografia extreta a partir de Font oral: Lena Canals Cucurull/ “Tàrrega. Aproximació a la història dels seus Ajuntaments entre 1884-1939” de Jaume Espinagosa i Josep Mª Planes. Lleida: Diputació de Lleida, 1988

 

PREVI SEGONA REPÚBLICA
1916
4 de maig. Neix a Tàrrega filla de Domingo Cucurull Sagristà i Carme Viladot Pera. La família de Francesca Cucurull és una família de classe benestant de la ciutat.
1923
La Francesca i la seva mare contrauen el tifus, però la seva mare no sobreviu i el seu pare decideix tornar a casar-se.

SEGONA REPÚBLICA
1935
La Francesca Cucurull ja té 19 anys i comença a festejar amb el seu futur marit, Ramon Capdevila Bosch, del que tindrà un fill, Domingo Capdevila Cucurull.

GUERRA CIVIL
1936
17 de juliol. Comença la Guerra Civil i en Ramon Capdevila va a lluitar al front republicà. La Francesca cada vegada s’interessa més per la política i s’afilia al PSUC.
1937
La Francesca coneix a en Pere Canals Cabrizas, membre del PSUC, que venia en missió de València i va ésser allotjat pel partit a casa de la Francesca. En Pere i la Francesca s’enamoren i ella decideix anar al front a dir-li al seu marit, Domigo Capdevila, que se separa d’ell.
1938
4 de maig. Ocupa el càrrec de regidora de l’Ajuntament de Tàrrega pel PSUC fins els primers dies de gener de 1939. Francesca Cucurull és la primera dona amb un càrrec polític dins del consistori targarí.

EXILI
1939
Gener. La Paquita, embarassada de quatre mesos, i en Pere decideixen, devant l’avanç de les tropes franquistes, marxar cap a França.
En Pere segueix duent a terme diferents missions en territori francès, però la Paquita i el seu fill de tres anys són ingressats en un camp de refugiats a Perpinyà.
La Francesca està a punt de donara llum i en Pere aconsegueix treure-la a ella i al seu fill del camp de refugiats. Finalment, té la seva filla Lena a casa de la senyora Jeanne Pelouse.
Després de parir la nena la Francesca i els seus dos fills van a Cognac per retrobar-se amb en Pere.
Desembre. Van de Cognac a Burdeus per embarcar en el vaixell Lassalle direcció a Cuba. Viuen un any a Cuba on ella dóna classes de confecció i en Pere treballa en un taller mecànic.
1940
Marxen de Cuba per anar a Santo Domingo a la República Dominicana. Però la situació a la ciutat és molt crua ja que ha estat destruïda per un gran incendi i a més hi ha una epidemia de gastroenteritis que provoca una gran mortaldat entre la població infantil. La seva filla Lena va contraure la malaltia, però va sobreviure.
Finalment, van abandonar la República Dominicana i van seguir cap a Panamà i Xile, on van viure un any.
1941
Decideixen marxar de Xile i creuen els Andes amb el tren transandí fins arribar a l’Argentina, on s’instal·len al barri de Barracas a Buenos Aires.
1942
El seu marit ha de retornar a Espanya amb fons pel partit. Ella es queda amb els nens a l’Argentina i cada mes va rebent uns diners del PCC, fins que un dia aquests diners deixen d’arribar. El seu marit tampoc tornarà a l’Argentina.
La Francesca havia de mantenir els seus dos fills i va començar a treballar fent mantells per a una botiga i cantant. Al cap dels anys va poder tenir el seu propi taller de confecció.
1962
Rep la confirmació de que el seu marit, Pere Canals, havia mort abans d’arribar a Espanya, l’havien assassinat abans de creuar la frontera.
1971
Retorna a Tàrrega per un temps ja que el seu germà esta malalt i ella vol estar al seu costat. Al cap d’uns mesos torna a l’Argentina i el seu germà mor.
1988
La seva filla Lena s’assabenta de que el primer marit de la seva mare, Ramon Capdevila, havia anat a l’Argentina buscant-la a ella i al seu fill Domingo, però no els havia tlocalitzat i havia tornat a Espanya. La Lena aleshores aconsegueix el número de telèfon d’en Ramon i el posa en contacte amb la seva mare.

RETORN
1989
Gener. Després de mesos mantenint contacte telefonic en Ramon li demana a la Francesca que vagi a viure amb ell a Castellar del Vallès. La Francesca retorna a Espanya deixant part de la seva família a l’Argentina.
1992
Francesca Cucurull mort a l’hospital de Sabadell d’una fibrosis pulmonar i es enterrada al cementiri de Castellar del Vallès on dos anys després va ser enterrat el seu marit Ramon.

cucurull1 cucurull2 cucurull3

Pere Canals, Francisca Cucurull, Domingo i Lena a Xile.
Font: Col.lecció familiar de Lena Canals Cucurull.

Francisca Cucurull i Pere Canals a l'Argentina l'any 1942.
Font: Col.lecció familiar de Lena Canals Cucurull.

Francisca Cucurull cantant a un local de Buenos Aires.
Font: Col.lecció familiar de Lena Canals Cucurull.

cucurull4 cucurull5

Francisca Cucurull al taller de costura que tenia a Buenos Aires.
Font: Col.lecció familiar de Lena Canals Cucurull.

Francisca Cucurull amb la seva filla Lena Canals al Parc de Sant Eloi.
Font: Col.lecció familiar de Lena Canals Cucurull.