Retor a l'origen Exposicó anar a Repressió Anar al mapa d'exili Enllaços
Mateu Franquesa, Francesc “Lo Rei”
Tàrrega

ITINERARI:
Tàrrega - Camp de concentració d’Agde (França) - Còrsega - Chateauroux
Biografia extreta a partir del llibre “Sindicalistes de Ponent: Francesc Mateu de Tàrrega” de Glòria Coma Torres. Tàrrega, 1990.

 

PREVI SEGONA REPÚBLICA
1881
3 d’abril. Neix a “Cal Rei”. Fill d’una família humil de jornalers. És el primer de sis germans (tres nois i tres noies).
1892
Ingressa a l’Escola Pia de Tàrrega per cursar els Estudis Superiors de comerç.
1893
Mor la seva mare i comença a treballar com a traginer i a “Cal Mateu” (magatzem d’adobs). Aquesta condició de pagès-obrer fa que s’apropi al movimernt obrer i camperol.
1907
Es casa amb Magdadalena Dalmases i Vidal, de Sant Antolí. Però el matrimoni dura poc ja que la seva dona mor al cap de sis anys. Francesc Mateu i la seva única filla van a viure amb el seu germà Ramon.
1911
19 d’octubre. Forma part de la primera junta de govern com a vocal de “La Sociedad de Obreros i Labradores” (La Amistad).
1913
Aquest any totes les agupacions d’oficis decideixen agrupar-se en “La Agrupación Obrera”. Frances Mateu es posa al capdavant del moviment i l’organització obrera a Tàrrega comença a rutllar.
1914
Impulsa la creació d’una cooperativa obrera de consum (El Porvenir).
1919
És elegit representant de la Junta de Reformes Socials de Tàrrega.
1923
És reelegit com a representant de la Junta de Reformes Socials.

SEGONA REPÚBLICA
1932
Constitueix el BOC (Bloc Obrer i Camperol).
1934
Tot i que les dretes obtenen de nou la majoria, Francesc Mateu es presenta a les eleccions municipals juntament amb l’esquerra i entra a l’Ajuntament de Tàrrega per ocupar la regidoria de governació.6 d’octubre. Els Fets d’Octubre, tot i que a Tàrrega no es van provocar grans aldarulls, van ocasionar la repressió pels partits d’esquerres, que van ser prohibits.

GUERRA CIVIL
1936
Gener. Francesc Mateu i els seus companys de la minoria són jutjats i condemnats a 6 mesos de presó menor.
Febrer. Les esquerres guanyen les eleccions legislatives i s’aconsegueix l’amnistia dels polítics empresonats pels Fets d’Octubre. Així doncs, Francesc Mateu retorna a l’Ajuntament de Tàrrega i s’incorpora al capdavant del sindicat comunista i del POUM.
27 de maig. A Tàrrega les dretes abandonen el Consistori. Josep Devant, d’ERC, esdevé el nou alcalde i Francesc Mateu ocupa les regidories de Foment, Sanitat, Hisenda, Treball i Assistència Social. També acceptà el càrrec de president de la Junta del Registre Local de Col·locació Obrera (Borsa de Treball).
19 de juliol. Es posa al capdavant del moviment obrer i camperol per organitzar l’aixecament i comença a promoure les col·lectivitzacions. La fàbrica d’alcohols de Baldomer Trepat és col·lectivitzada i Francesc Mateu hi treballa, tot col·laborant en l’organització d’aquesta.
1938
Francesc Mateu deixa le consistori targarí. La CNT i el PSUC es posen al davant de l’Ajuntament.
Juliol. Una comissió municipal investiga “les activitats polítiques sindicals del Consell d’Empresa de la fàbrica d’alcohols”, en la que va treballar Francesc Mateu.
Octubre. El detenen.

EXILI
Ell i la seva família marxen de Tàrrega, però els fan presoners a Solsona, acusats “d’espionatge i traïció”.
Ingressen al camp de concentració d'Agde al sud de França.
1940
Aquest any marxen a viure a Còrsega on es queden a viure fins al final de la Segona Guerra Mundial.
Es traslladen a Chateauroux.
1963
11 de novembre. Mor als 82 anys d’edat.