Retor a l'origen Exposicó anar a Repressió Anar al mapa d'exili Enllaços
Pereña Reixachs, Samuel
Lleida

ITINERARI:
Tàrrega - Camp de concentració d’Argelers - Andorra
Biografia extreta a partir de Fonts orals: Víctor Torres, Jordi Sasplugas Mateu, Magda Sasplugas Mateu

 

PREVI SEGONA REPÚBLICA
Neix a Lleida en una família de conviccions profundament republicanes. El seu pare és en Manuel Pereña Puente, que va ésser el primer diputat republicà de la província de Lleida a començaments del segle XX, mentre que el seu germà, Alfred Pereña Reixachs, va ésser conseller de la Mancomunitat amb en Prat de la Riba i regidor de l’Ajuntament de la ciutat de Lleida.Samuel Pereña, resident a Tàrrega, treballa des de sempre dins dels nuclis republicans de la ciutat, ja sigui exercint la presidència de la Unió Republicana, vinculada a Esquerra Republicana de Catalunya, ja sigui anant a les llistes electorals amb aquests partits o presidint una entitat cultural que inclou els diferents colors polítics de la ciutat, la Societat Ateneu, d’on va ésser president.

EXILI
Amb la derrota republicana a la Guerra Civil, Samuel Pereña emprén el camí de l’exili i va a França, on ingressa al camp de concentració d’Argelers.
Probablement, gràcies a l’ajut d’un aval, aconsegueix sortir del camp de concentració i resideix a la població francesa d’Aix-les-Termes. Des d’aquesta ciutat, aconsegueix gestionar la sortida de diverses persones dels camps de concentració francesos, aconseguint-los llocs de treball, veritables o falsos, que els hi permeten abandonar la misèria dels camps.
Al cap d’un temps a Aix-les-Termes decideix marxar cap a Andorra on amb l’ajuda d’un altre targarí, l’advocat Ramon Vilaró i Campabadal, casat amb la també targarina Maria Castellà Formiguera, arrenden a un andorrà l’Hotel Mirador, un negoci gairebé inèdit a Andorra però que, en una Europa agitada i amb grans moviments de persones, viurà dins de les seues parets fets dignes de ser novel·lats.
1941
Samuel Pereña demana a un vell conegut seu, en aquells moments encara a la França ocupada pels nazis, que vingui a treballar a l’hotel acompanyat del seu germà: no era un altre que Joan Sasplugas i Arqués, l’últim alcalde de la Tàrrega republicana, que entra a treballar al Mirador amb el seu germà Antoni, que havia estat cuiner de l’Hotel Ritz de Barcelona i que estava també exiliat.
Anys 50
Després de molts anys al davant de l’Hotel Mirador s’acaba el contracte d’arrendament de l’Hotel i s’instal·la en un pis del carrer Major d’Andorra la Vella.

RETORN
Samuel Pereña acaba els seus dies a Olot, en una residència per a la gent de la tercera edat. La seva família l’enterra al cementiri de Tàrrega.

pereña1 pereña2

D'esquerra a dreta: el tercer de la segona fila és Samuel Pereña fotografiat amb uns familiars.
Font: Arxiu familiar de Victor Torres Pereña.

D'esquerra a dreta: el primer de la primera fila és Samuel Pereña fotografiat amb uns familiars.
Font: Arxiu familiar de Victor Torres Pereña.

pereña3

Samuel Pereña en un camp de tir d'Andorra.
Font: Arxiu familiar de Victor Torres Pereña.