Retor a l'origen Exposicó anar a Repressió Anar al mapa d'exili Enllaços
Real Lloses, Josep
Tàrrega

ITINERARI:
Tàrrega - Badalona - Camp de concentració d’Argelers (França) - Camp de concentració d’Agde - Stalag XII-D de Trier - Camp d’extermini de Mauthausen (Àustria) - Camp d’extermini de Gusen
Biografia extreta a partir de l’Arxiu Nacional de Catalunya/ “Libro Memorial. Españoles deportados a los campos nazis (1940-1945)” de Benito Bermejo i Sandra Checa. Ministerio de Cultura. Madrid, 2006/ Font oral: Domènec Real Costa i família

 

PREVI SEGONA REPÚBLICA
1900
8 de desembre. Josep Real Lloses neix a la ciutat de Tàrrega i, com gran part de la seva família,treballa com a paleta i forma part del Sindicat de paletes de Tàrrega.

EXILI
1939
15 de gener. Amb l’arribada dels nacionals decideix marxar de Tàrrega i anar a viure una temporada a Badalona.
S’exilia a França i, com la gran majoria de refugiats republicans que creuen la frontera, ingressa al camp de concentració francès d’Argelers (ANC09 - ANC10).
Primavera. Ingressa al camp número tres d’Agde (Hérault), barraca W1 (DOC01).
Probablement, un cop surt del camp de concentració, ingressa a una companyia de treballadors estrangers de l’exèrcit francès. En un primer moment treballa al port del Bouc, prop de la ciutat de Marsella, i més tard és traslladat a la Línia Maginot, el sistema defensiu que havia d’aïllar la frontera francesa de l’alemanya.
1940
30 de juny. És fet près per la Wehrmacht a la població d’Epinal (Lorena) i empresonat a l’Stalag XII-B, situat a Trier, és el presoner número 56.258. (DOC02).
1941
25 de gener. És deportat al camp d’extermini nazi de Mauthausen a Àustria on rep la matrícula 3.432.
17 de febrer. És traslladat al camp de Gusen, un camp satèl·lit de Mauthausen on les condicions eren molt més dures que al camp central. A Gusen hi eren internats els més febles amb la intenció d’aniquilar-los mitjançant el treball.
24 de juny. Mor al camp d’extermini nazi de Gusen. (DOC03)